Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Το Πνεύμα της Εποχής



Το Πνεύμα της Εποχής στην οποία ζούμε είναι εξαιρετικά γρήγορο σε ορισμένους τομείς της κοινωνικής ζωής και εξαιρετικά αργό σε άλλους· σε κάποιους τομείς αλλάζει περισσότερο απ’ όσο πρέπει, ενώ σε άλλους δεν αλλάζει όσο πρέπει. Παράγει σύγχυση, αμφιβολία, ανασφάλεια… Ο άνθρωπος της εποχής μας δεν προλαβαίνει ούτε καν να γεράσει με τις αρχές, τις νόρμες, τις αξίες με τις οποίες εκπαιδεύτηκε ως παιδί – καταμεσής της ζωής του αλλάζουν όλα κι αυτός δεν μπορεί να προσαρμοστεί στις βίαιες αλλαγές που του επιβάλλονται. Να γιατί επιστρέφουν με δριμύτητα, ακόμα και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες –που ήταν κάποτε το καύχημα των αξιών του Διαφωτισμού–, ο θρησκευτικός Φονταμενταλισμός (επιστροφή στο «αλάνθαστο» της Αγίας Γραφής!) και ο Εθνικισμός.
  Ο σημερινός Εθνικισμός δεν έχει σχέση μ’ εκείνον που δημιούργησε ο ορθολογισμός της Γαλλικής Επανάστασης:, Οι πολίτες/το Έθνος ενάντια στην ελέω Θεού Μοναρχία – ένας ορισμός πρωτίστως πολιτικός.
   Ο σημερινός Εθνικισμός είναι ο μεταλλαγμένος Εθνικισμός του Ρομαντισμού που μιλάει για οργανική συνέχεια των Φυλών κ.λπ. Το «ευαγγέλιό» του είναι το βιβλίο του Γκομπινώ Εισαγωγή στην ανισότητα των ανθρωπίνων φυλών.
   Οι συνθήκες που επέτρεψαν την άνοδο αυτού του Εθνικισμού στην Ευρώπη της δεκαετίας του ’30 είναι παρούσες και σήμερα: Βαθειά και διαρκής ύφεση της Οικονομίας· αύξηση της ανεργίας· μαζική μετοικεσία (μετανάστευση)· ψύχωση απέναντι στο κίνδυνο επιμειξίας και χασίματος της φυλετικής «καθαρότητας» των «αυτοχθόνων», της εθνικής και πολιτισμικής ταυτότητάς των εξ αιτίας των εποίκων. Κατά συνέπεια, εύκολο δαχτυλοδείξιμο του εποίκου (μετανάστη) ως αιτία των παραπάνω και μετατροπή του σε αποδιοπομπαίο τράγο κ.λ.π.
   Μια κοινωνία όπως η ελληνική, η οποία εκπαιδεύει τους μελλοντικούς πολίτες της με το παρανοϊκό ιδεολόγημα του εθνικισμού της: «Είστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων και κληρονόμοι του πολιτισμού των.  Είστε το Παν!», είναι βαθιά και σε μεγάλο ποσοστό εθνικιστική (Ναζιστική εάν προτιμάτε το εξελληνισμένο μισό της γερμανικής λέξης Nazionalist)· στο ποσοστό των πολιτών της που δεν αμφισβήτησαν ποτέ τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, που άκουσαν με το πρώτο τους το γάλα και εξακολουθούν να θεωρούν εαυτούς το Πάν! Οι σημερινές συνθήκες επέτρεψαν στο 7,5% των ψηφοφόρων (όχι του πληθυσμού!) να κρυφτεί πίσω τους και να τον εκδηλώσει. Το ποσοστό θα αυξηθεί και χωρίς εκλογές.
   Οι πολίτες που δεν είναι εθνικιστές, ανεξαρτήτως των διαφορετικών ιδεών που μπορεί να έχουν για την κοινωνία, οφείλουν να αναλάβουν δράση πριν αποδειχτεί ότι ήταν πολύ αργά. Η Φαιά Πανούκλα, η πιο θανατηφόρα αρρώστια για την υπόλοιπη κοινωνία, πρέπει να εξολοθρευτεί. Κανένας δεν είναι αθώος όταν αδρανεί. Έχει ευθύνη απέναντι σ’ εκείνους που δρουν. Και αν το Πνεύμα της Εποχής μας παράγει, ανάμεσα σε άλλα, αμφιβολία, δεν πρέπει εσύ να μεγεθύνεις την αμφιβολία
                       
ώστε να καταντήσει απελπισία!
Τί ωφελεί η αμφιβολία εκείνον
που δεν μπορεί ν’ αποφασίσει;
Μπορεί να πράξει λάθος
όποιος δεν γυρεύει πολλούς λόγους για να δράσει.
Μα όποιος πάρα πολλούς γυρεύει
μένει άπραγος την ώρα του κινδύνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου