Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση από το portokaliradio.gr


Από το πρωί της Δευτέρας η φωνή του Πορτοκαλί Ραδιοφώνου έχει σιγήσει.

Η κατάληψη από αντιεξουσιαστές αλληλέγγυους στους κρατούμενους απεργούς πείνας στα γραφεία του ραδιοφώνου “105.5 Στο Κόκκινο” έχει αποκλείσει την πρόσβασή μας στο στούντιο του Πορτοκαλί, που στεγάζεται στο ίδιο κτήριο.

Η συνεχιζόμενη κατάληψη έχει επιβάλει το μαύρο σε ένα πολύχρωμο ραδιόφωνο. Ένα ραδιόφωνο που δημιουργήθηκε για να δώσει φωνή σ’ εκείνους και εκείνες που δεν μπορούν να ακουστούν. Που οι παραγωγοί του δίνουν βήμα στην αλληλεγγύη, στις συλλογικότητες, στα εναλλακτικά παραδείγματα. Ένα ραδιόφωνο που λειτουργεί με εθελοντές, συνελεύσεις και συνδιαμόρφωση. Το Πορτοκαλί φιλοξενεί στο πρόγραμμά του εκπομπές για τις φυλακές, τις συνθήκες κράτησης αλλά και τους ίδιους τους κρατούμενους και τις κρατούμενες. Μάλιστα –τι ειρωνεία– την ημέρα που ξεκίνησε η κατάληψη ήταν προγραμματισμένη εκπομπή για τις φυλακές τύπου Γ’ και το νομοσχέδιο που προωθείται από το υπουργείο δικαιοσύνης.

Το λίγο διάστημα ζωής του, το Πορτοκαλί Ραδιόφωνο έχει δώσει δείγματα γραφής με τη στάση του ενάντια στο ρατσισμό, στο φασισμό, στο σεξισμό, στην καταπίεση, στην παραβίαση των δικαιωμάτων, στη λογική του κέρδους και της αγοράς.

Από τα μικρόφωνα του κατειλημμένου “105.5 Στο Κόκκινο”, ακούσαμε ότι η αλληλεγγύη είναι σχεδόν αποκλειστικό προνόμιο του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου και κάθε άλλη περίπτωση είναι φιλανθρωπία και προσπάθεια διαφήμισης.

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε αυτή τη θέση. Η αλληλεγγύη έχει κρατήσει την πλειοψηφία της κοινωνίας –και όχι μέρος της– όρθια, με πληθώρα εγχειρημάτων στο χώρο της τροφής, της σίτισης, της εκπαίδευσης, της υγείας, με συνεταιριστικές προσπάθειες και δίκτυα σε όλη τη χώρα. Αυτό το διαπιστώνει κανείς ακούγοντας το πρόγραμμα του Πορτοκαλί Ραδιοφώνου.

Τα αιτήματα των απεργών πείνας είναι δίκαια. Οι αγώνες και η αλληλεγγύη είναι απαραίτητα. Η φίμωση των ραδιοφωνικών συχνοτήτων που παλεύουν για να δίνουν φωνή στα κινήματα, δεν εξυπηρετούν αυτό το στόχο. Μάλλον το αντίθετο.

Ζητάμε να λήξει ομαλά η κατάληψη, να φύγει η σιωπή, να δώσουμε ξανά χρώμα και ζωή στα μικρόφωνά μας.

Η ομάδα του portokaliradio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου